keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Onko Mtg PayToWin?

Kaikki ketkä ovat seuranneet mtg:n pelailua on varmasti huomannut että huippu pakkojen kokonais hinnat ovat useassa tapauksessa isoja. Standard joka on aloittelijalle helpoin keino päästä turnaus pelaamiseen sisään vaatii pakan rakentajalta normaalisti 150-500€ jos haluaa rakentaa kilpailukykyisen pakan. Modern ja Legacy pakoissa tuo summa menee rikki useimmissa tapauksessa moninkertaisesti. Joten onko Mtg Pay to win peli?

Mielipide 1

Mielestäni Mtg ei ole Pay to win peli. Jokainen harrastus ja varsinkin kun on kyseessä tcg on mielestäni asiaan kuuluvaa että harrastukseen menee rahaa. Olen itse päässyt monesti päässyt todistamaan sen että 99% peleistä päättyy paremman pelaajan voittoon vaikka pelattaisiinkin yhtä hyvillä pakoilla. Rahalla tietenkin on vaikutusta kun hamuaa parhaaksi pelaajaksi mutta se ei korvaa taitoa pakanrakennuksessa tai pelin pelaamisessa. Peliin menee rahaa pelasi sitä millaisella tasolla tahansa mutta se ei tee siitä pay to win peliä. Legacy joka on yleisesti ottaen kallein formaatti jota pystyy pelaamaan, niin esimerkiksi täysin kilpailu kykyinen burn dekki tulee maksamaan vain noin 300€.

-Mika

Mielipide 2

"Mätkyä" sen verran pelanneena, voin tokaista, että mtg ei ole pay to win -peli, toiset ehkä vahvasti tähän uskovat ja kasaavat oman pakkansa rahan voimalla ja luulevat sen tuovan voittoja ja näin ansaitsevansa pro pelaajan tittelin. Tietysti taitoa ei tällöin tarvita niin paljoa mutta mtg on paljon enemmän kuin standard pelimuoto, mikä tottakai on se suosituin, kun vanhoja lappua ei pakassa voi pelata ja tietämystä ei tarvita korteista kuin sen vuoden, ehkä parin ajalta. 

Omasta mielestä paras ei pay to win pelimuoto on ehdottomasti draft tai sealed, nämä pienessä (6-8 pelaajaa) porukassa pienellä booster potilla toimivat erittäin hyvin ja hauskaa riittää koko-illaksi. Saat pitää kortit, kuten normaalista avaisit boosterit, mutta pääsetkin rakentamaan oman pakkasi täysin avaamistasi boosteista (sealed), mikäs sen hauskempaa. Ehkä pääset jopa kolmen parhaan joukkoon ja saat boostereita palkinnoksi. Draft pelimuoto on myös hauska ja tarvitsee vähän kokemusta mitkä kortit ovat hyviä jne.. mutta hauska pelimuoto kyseessä, josta varmaan kirjoitamme artikkelin tuonnempana.

Itse olen nyt mtg: onlinessa peluuttanut noin 15tixin (tix=mtg; online valuuttaa, arvo: 1 = $0.99) WG counters pakkaa, joka on omasta mielestäni toiminut aika hyvin tähän asti. Score 13-0-2. Seuraavaksi aion luoda saman pakan lähi-alueen pelikaupan seuraavaan FNM:ään (Friday night magic) ja klaarata voiton kotiin. Tämä samainen pakka pahvina kustantaa poromagia.fi hintoihin perustuen noin: 30-40euroa, riippuen sideboardista. Vaihtoehto lappua tietysti löytyy aina kalliiden must play -korttien tilalle, vaikka kortit ei niin pelivahvoja olekkaan, hoitavat ne hommansa ja euroja säästyy. 

Tietysti jos kasaat pakkasi pay to win tyylillä, ja haluat korteistasi eroon jossain vaiheessa niin se ei tuota ongelmaa ja joissain tapauksissa saat jopa enemmän rahaa myöhemmin myytyäsi oman pakkasi jollekkin muulle pelaajalle, omasta mielestä aika win-win tilanne.

Suurin viehätys pelin kannalta kuitenkin itselle on vaan se, että mtg:tä on vaan niin hauska pelata ja tavata uusia ihmisiä millä on samat intressit, varsinkin mtg suhteen ja jotain jutun juurta saadaan aina aikaan.

-Tero

Mielipide 3

Jyri tässä terve, olen kauan ollut jo sitä mieltä että MTG on periaatteessa paytowin. Olen nyt pelannut on ja off viisi vuotta, joten hirveä pitkää kokemusta ei ole. Oma mielipiteeni tulee siitä että jokaisessa blockissa  tulee Uuber voimakkaita kortteja jotka automaattisesti nousevat 15-30 euron hintaan. Jos tällaisen kortin saat draftissa voit olla varma että olet jo johdossa. Ensimmäiset mieleen tulevat kortit jotka menevät tähän kastiin on Thragtusk, Nissa, Jace, Pack Rat ja Desecration Demon.

Totta on se että draft on tuuripeliä, jos pelaat huonosti menetät nämä kortit hautuumaalle tai exileen. Kun drafti on tehty ja nämä kortit vapautuvat standardiin voi olla varma että korttien hinta pompsahtaa ehkä vielä lisää ja kohta kaikki tahtovat niita. Kun yhdistellään parhaat mahdolliset kortit mitä rahalla saa ei oikeasti voi hävitä jos osaa yhtään pelata. Siinä onkin ideani tässä, jos ja kun laittaa paljon fyrkkaa kiinni pahviin niin voitat miltei varmasti. Ainoa syy mikset voita on se että vastustaja on myös laittanut rahaa kiinni käytetyn auton verran. Restoration Angel + Thragtusk pakkoja oli yhteen aikaan joka toisella ja tätä ei nähty mitenkään ongelmallisena.

Tulee mieleen toinen rakkauteni, Warhammer 40k. Armeijoista tehdään vuoroperää toisia kovempia ja voimakkaampia niin että ne ketkä pelaavat turnauksia ostavat uudet yksiköt ja vievät metaa mukanaan enemmän rahallisempaan suuntaan.

Olenko minä siis nuuka ja vouhotan turhaa koska en tahdo maksaa harrastuksesta niin paljon! TCG on tietysti pakosta kalliita kortteja. TCG idea on se että kortteja on eri hintaisina common, uncommon ja rare harvinaisuusasteiden mukaisesti.

Vaikka peliä voi pelata halvoilla deckeillä voi pelata ja pärjätä kohtuullisesti ei tarkoita sitä että peli ei olisi paytowin. Olisiko hyvä vertauskuva pokeri jossa voisi ostaa käden. Voit tietysti voittaa 7 ja 2 jos osaat pelata oikein, kuitenkin jos olen laittanut hyntsää kiinni kuvakortteihin niin kyllä se vähän auttaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti